Jubileusz firmy to event wyjątkowy w życiu firmy, który przygotowywany jest z dużą dbałością o całokształt, ale także szczegóły. Jednym z elementów, który tworzy event jubileuszowy jest catering i dobór właściwego menu. 

Przeglądając nasze realizacje, poznając pomysły różnych eventów firmowych, które realizuje nasza agencja wiedzą Państwo, że nie zamykamy się w żadne ramy. Kluczem do każdej realizacji jest PAŃSTWA PRZESTRZEŃ, którą tworzy wizerunek i działalność firmy, charakterystyka uczestników i Państwa oczekiwania. Wszystkie pozostałe elementy są wypadkową tych pierwszych, wymienionych powyżej.

Podobnie sytuacja wygląda z cateringiem i doborem menu. Dlatego chcąc odpowiedzieć na pytanie zawarte w tytule dokonamy pewnego uogólnienia i przedstawimy rozwiązania najczęściej spotykane, co nie znaczy, że Państwa firma musi iść dokładnie tą samą ścieżką. Zapraszamy do wspólnej konsultacji, po poznaniu Państwa przestrzeni przedstawimy najbardziej optymalne rozwiązanie dotyczące organizacji jubileuszu firmowego.

FORMA MENU NA JUBILEUSZU FIRMOWYM:

Zazwyczaj jubileusze firmowe to bardzo eleganckie wydarzenia, w możliwie najlepszych obiektach, z wykwintnym menu, uroczystą dekoracją sali, muzyką i oświetleniem architektonicznym przestrzeni oraz multimediami. 

Menu jubileuszowe składa się z 4 części:
1. PRZYSTAWKA
2. PIERWSZE DANIE
3. DRUGIE DANIE
4. BUFET 

Dodatkowym elementem cateringu jest oczywiście TORT JUBILEUSZOWY, który może być podany na kilkanaście sposobów: w określonym kształcie np. produktu firmy, z nadrukiem np. logo firmy, albo piętrowy, albo na tyle duży, by mogła z niego wyskoczyć tancerka. Ważną sprawą jest także oprawa wjazdu tortu: kucharze wprowadzający, światło, dźwięk, efekty pirotechniczne. 

MENU UZALEŻNIONE OD PORY DNIA i MIEJSCA:

Bufety, to jedna z najpopularniejszych form serwowania dań podczas eventów firmowych. 
1. BUFET ŚNIADANIOWY – może on przyjąć standardową formę hotelową, ale także, żeby zaskoczyć gości i zadbać o kontynuację wieczornej imprezy jubileuszowej warto pomyśleć o oryginalnych elementach w menu, które nawiążą do Państwa jubileuszu firmowego.

2. BUFET „BRUNCH” – to bufet realizowany w czasie pomiędzy śniadaniem i obiadem. Czasami goście zjeżdżają się do hotelu w porze przedobiadowej i zanim cokolwiek się zacznie w hotelu, wyruszają w teren, np. zwiedzić zakład. Warto wówczas pomyśleć o rozwiązaniu typu brunch.

3. BUFET KOKTAJLOWY – towarzyszy oficjalnym przyjęciom, pokazom i wystawom.

4. BUFET OBIADOWY

5. BUFET KOLACYJNY – pełne menu, zarówno zimne, jak również gorące dania mogą być przygotowane w takim bufecie. Warto jednak przy jubileuszu firmy zastosować połączenie bufetu kolacyjnego z menu podawanym, jak to zostało przedstawione we wstępie.

6. BUFET typu „GARDEN PARTY”

7. BUFETY TEMATYCZNE: w stylu country, kosmiczny, dookoła świata, gwiazdorski, francuski, włoski, staropolski etc..

JUBILEUSZ FIRMOWY – ZASIADANY, CZY NA STOJĄCO

Imprezy otwarcia firm organizuje się bardzo często na stojąco, jubileusze firmowe jednak organizowane są zdecydowanie w formule „zasiadanej”. Oczywiście jubileusze firmowe przyjmują różne formy i często nie ograniczają się tylko i wyłącznie do uroczystej kolacji, bo np.:

  1. Spotkanie jubileuszowe połączone jest z prezentacją zakładu i wtedy wybieramy menu na stojąco z przekąskami typu fingers.
  2. Innym razem impreza jubileuszowa poprzedzona jest aktywnościami w terenie i wtedy warto rozważyć np. obiad w formie grillowej.
  3. Jeszcze innym razem zabieramy gości w nietypowe miejsce – na lotnisko, do skansenu, na statek i wówczas oczywiście charakter menu dobieramy do konkretnego miejsca.

Reasumując menu na firmowej imprezie jest w bezpośredni sposób uzależnione nie tylko od okazji spotkania, ale także miejsca eventu. Natomiast menu pierwszego wyboru na evencie z okazji jubileuszu firmy to oczywiście menu „zasiadane” z kolacją podawaną lub bufetową, albo połączeniem tych dwóch. 

Zapraszamy do przejrzenia wszystkich artykułów dotyczących organizacji jubileuszu firmowego.